Varför ska man köpa en begagnade mobiltelefon och saker att tänka på innan man köper en begagnade mobiltelefonen.

En skinande ny mobiltelefon är svår att motstå tills du tittar på priset. Men du kan få en ny smartphone och spara hundratals kronor om du köper en begagnad mobiltelefon.

Begagnade iPhone 7, 32gb-modell i lika nytt skick sälja så lite som 2400 kr på Zoom Mobiles, en online-marknadsplats för mobiltelefoner och surfplattor. Det är 2000 kr mindre än jämförelse pris på en ny iPhone 7, 32gb.

Och du kan få en ännu bättre hantering av en smidigt begagnad mobiltelefon med ett års garantin om du lägger till bara 300 kr.

Om du är okej med en mobiltelefon med några repor på baksidan eller en dugg – kan du sätta ett nytt skal på det. När du har tagit emot luren och har aktiverat den utan något problem då känns det väldigt bra att man har sparat pengar samt det är miljövänligt också.

Vad ska du tänka innan du köper en begagnad mobiltelefon ?

Att köpa från en pålitlig webbplats tar en viss risk om du köper en begagnad mobiltelefon första gången. Det är därför är det viktigt att tänka på de här sakerna innan man köper en begagnad mobiltelefon.

Vad är serienumret?

Även känd som ESN eller IMEI. Det här är en viktig information att få, för att du behöver den för att verifiera om telefonen har registrerats som borttappad eller stulen. Om det har, kan du inte aktivera telefonen. Serienumret kommer också att berätta om telefonen ska fungera med din operatör. De flesta operatörer kan du kontrollera det här online, men du kan också gå till en butik eller ringa kundservice.

Är telefonen under kontrakt eller leasingavtal? Telefoner enligt kontrakt eller leasing kan inte reaktiveras förrän avtalet är uppfyllt. Så, om säljaren har ett år kvar på kontraktet, kommer det att vara minst ett år innan du kan låsa upp telefonen.

Är telefonen vatten skadad?

Fukt skadar telefonens komponenter över tiden. Så medan enheten kan se bra ut och fungera bra nu, kommer det inte att vara länge om det har blivit utsatt för vattenskada.

Tyvärr kan du vanligtvis inte titta på en telefon och berätta om den har vattenskador, så du litar på att säljaren är ärlig.

För extra säkerhet betalar du inte kontant eller direkt från ditt bankkonto. I stället väljer du en betalningsmetod som har inbyggda skydd, till exempel Pyson. Hannah Bergström gick den vägen när hon köpte en begagnad mobiltelefon från oss.

”Jag gjorde ett säkert köp här på ett sätt,” säger Hannah. ”Jag gick igenom en webbplats som redan innehöll köparskydd, använde Payson för att skydda mitt köp och använde också mitt kreditkort, vilket ger återbetalningar oavsett återbetalningspolicy för en webbplats.”